Kako otjerati misao “mrsko mi je”?

Više puta dnevno uhvatim sebe kako ponavljam rečenicu ”ne govori to naglas, ne govori to naglas, ne govori to naglas”, kao mantru, sve dok me ne prođe odvratni trenutak slabosti kada želim reći ili napisati ”mrsko mi je”. Jer, najčešće mi i nije mrsko, osim u sekundi u kojoj ja odlučujem hoću li posustati ili se oduprijeti primitivnom nagonu. Vjerujem da ne postoji magična formula za motivaciju, ali meni su definitivno pomogle stvari o kojima ću pisati ispod.

Svaki dan sve više i više vjerujem u ono ”s kim si takav si”, jer vidim utjecaj ljudi na mene. U toksičnoj atmosferi nema napretka, a ako se okružimo motivirajućim ljudima i onda ćemo i mi sami željeti postići mnogo više, a ”mrsko mi je” će nestati.Mountain.png

Često upadamo u zamku očekivanja i radimo stvari koje ne želimo, a koje su društveno očekivane. Kada radiš ono što zaista želiš, manje je ”mrsko mi je” momenata. Zato trebamo naći smisao u onome što radimo i raditi stvari koje želimo. I ne kažem da će uvijek biti tako, život ne funkcioniše prema principu (nažalost), ali studirati nešto što te ne zanima jer kasnije imaš mogućnost možda dobre zarade je totalni nonsense. I tim se samo povećavaju momenti ”mrsko mi je”, a sreća o kojoj ću možda nekada pisati (see what I did there) se prolongira.

Nisam stručnjak, ali iz iskustva bih rekao da život funkcioniše tako da neke stvari moraš raditi. Tu možda najbolje djeluje princip fake it till you make it, jer što prije završiš glupo peglanje košulja, odnosno ono što mrziš raditi, možeš se vratiti na Instagram/tvoje metode zabave.

Navike ne možemo direktno povezati s motivacijom, ali je stvaranje pozitivnih navika možda i najbitnija stvar na putu ka većoj produktivnosti. Ako počnemo malim koracima čitajući svaki dan minimalno deset stranica neke knjige, za nekoliko mjeseci možemo postati osoba koja iskreno želi čitati jer vidi ljepotu u tome. Been there, done that. Ovo je u početku možda najteži ali je ultimativno i najbolji način za dolaženja do ciljeva.

A kada smo kod ciljeva, ništa nije ljepše od osjećaja da radiš nešto jer imaš plan, ali i put kojim ćeš ostvariti nešto. Zato planirajmo, imajmo ciljeve i krenimo ka njima. Sam put je dovoljno motivacija protiv lijenosti. I naravno, ne zaboravimo da je misao koja ne bude izrečena manje stvarna od riječi koje se ne mogu izbrisati. Stoga, mantra. Doduše, svakako sam za danas ispucao svoje ”mrsko mi je” dok sam napisao ovaj blog.

Čitamo se u aprilu.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s